תודעת שפע

תודעת שפע מתחילה ביחס בריא לכסף

אחת המתנות הכי גדולות שאפשר לתת לילד – זה יחס בריא לכסף. המתנה שממשיכה לתת, כל החיים! לא סתם לתת, זו המתנה שממשיכה לתת כסף. אבל רוב האנשים לא קיבלו את המתנה הזו. בדרך כלל ילדים למשפחות אמידות או עשירות רואים דוגמא של יחס בריא לכסף, וחיים עם תודעת שפע: כסף מגשים חלומות, כסף הוא ״פרס״ על עבודה איכותית, כסף מייצר ביטחון והופך את החיים לחלקים ונוחים יותר.

אבל, רובנו גדלנו במשפחות שבהם היחס לכסף לא היה ממש בריא. ובמקום תודעת שפע – יש תודעת מחסור ופחד.

מי שיש לו יחס בריא לכסף, הסיכוי שלו להגיע לביטחון ושפע כלכלי – גבוה מאוד. הרבה יותר מאשר רוב האנשים, שירשו פחדים תסביכים ותיסכולים, ואפילו רתיעה מכל נושא הכסף.

איך תודעת שפע ויחס בריא לכסף משפיעים על החיים?

מי שיש לו יחס בריא לכסף – מקבל החלטות כלכליות יותר טובות.
מקבל החלטות יותר בקלות, יותר מהר, ויותר פעמים.
למספר החלטות כלכליות נכונות יש אפקט מצטבר. יותר ריבית דריבית לטובתך, ויותר תשואה על השקעות. גם אם ההחלטה שגויה – בדרך כלל עדיף לטעות מהר, ואז ללמוד איך לתקן את הטעות ולהמשיך הלאה.

מי שיש לו יחס בריא לכסף – לומד עם הזמן את שפת הכסף
כדי לנצח במשחק הכלכלה – צריך ללמוד בשלב מוקדם: מה הכללים, מי השחקנים, ואיך להתקדם במשחק. מי שהראש שלו פתוח ללמוד – מתחיל לצבור ידע: על בנקים, קצת על שוק ההון, קצת על ביטוחים, קצת על שימוש באקסל, קצת על משכנתאות וריביות. עם הזמן לומדיםֿ למה לשים לב, איפה לשאול ואיפה להתמקח.

זה כמו שפה. שני אנשים עברו לגור בצרפת. אחד ידע רק 200 מילים בסיסיות בצרפתית, והשני לא הבין אף מילה. כעבור שנתיים…. זה שידע 200 מילים עכשיו יודע צרפתית כמעט שוטף. הידע הבסיסי אפשר לו ללמוד עוד ולהשתפר כל יום. מי שהגיע ללא אף מילה בצרפתית – גם כעבור שנתיים לא יודע הרבה. כשאין את הבסיס אז הראש לא מכוון לקלוט ולהפנים מילים נוספות.
אותו הדבר בכסף. גישה בריאה לכסף – פותחת את העיניים והראש ללמוד עוד, להבין, לחפש ולמצוא הזדמנויות.

תודעת שפע זו האמונה שאת המשחק הזה אפשר לנצח ואפשר גם להנות ממנו בדרך. ברור שמי שנהנה מהמשחק יגיע לתוצאות יותר טובות מאשר מי שמשחק ולא נהנה ורק פוחד להפסיד.

תודעת שפע גם יוצרת תהליך מעגלי: ככל שצוברים ידע – קל יותר לנהל טוב את הכסף, ולהרוויח. וכשמרוויחים וחיים טוב, יש יותר פנאי ויותר מוטיבציה לשפר את ניהול הכסף עוד יותר.
זו אחת הסיבות לכך שעשירים ממשיכים להתעשר, ועשירים שנפלו הרבה פעמים מתעשרים שוב.

מה זה אומר בתכלס, תודעת שפע?

תודעת שפע זה לא גימיק רוחני. זה פשוט להתייחס לכסף בצורה בריאה וחיובית, בלי יותר מידי פחדים כעסים או רגשות אשמה.
יחס בריא לכסף זה קודם כל להבין שלרצות להרוויח כסף (והרבה) זה לגיטימי. זה לא פסול, אפילו רצוי!
אין פסול בלרצות להרוויח בצורה ישרה והוגנת. ואין פסול בלשאוף לרווחה ועושר כלכלי. להפך, מדע הכלכלה מלמד אותנו שעסקים מצליחים מגדילים את הרווחה של כלל החברה סביבם. היהדות מלמדת אותנו לתרום לנזקקים בעין יפה, ואת זה אפשר לעשות הרבה יותר בקלות כשחשבונות הבנק מלאים.

כשרואים חברה מצליחה (גוגל, טסלה, אפל…) אנשים ללא תודעת שפע מדברים עליה בקנאה וכעס. מחפשים איפה הם דפקו אותנו ואיפה הם הרוויחו על הגב שלנו. אנשים עם תודעת שפע רואים מוצרים טובים, שירותים יעילים, ושמחים על האפשרות להעלות את רמת החיים. לחברה המצליחה הם אומרים – לבריאות לכם, תמשיכו ככה.

כסף מקל עלינו להשקיע במה שחשוב באמת בחיים: חינוך טוב לילדים, בית, עזרה לקרובים שלנו בעת צרה, זמן להשקיע בזוגיות ובאהבה, מימוש חלומות, וביטחון שנחיה בצורה מכובדת את 30 השנים האחרונות לחיינו בע״ה. תודעת שפע זה להבין שבשימוש חכם בכסף שלנו, נוכל להגשים את המטרות החשובות לנו, אפילו אם אין לנו הון של מליונים.

אבל – רוב האנשים לא שם. רוב האנשים גדלים בסביבה שבה היחס לכסף הוא לא בריא. אנחנו מתייחסים לכסף בחשדנות, ביראה, בבילבול, בזילזול או בעוינות. אין לרוב האנשים תודעת שפע.

מה לומד מי שגדל בסביבה של יחס לא בריא לכסף? כל מיני עיוותים כמו:
לומדים לקשר כסף עם פחד. אין מספיק! מה יהיה? איך נצא מהחובות!
לומדים לקשר כסף עם חוסר מוסר. העשירים האלה…! קמצנים, רמאים, או נוכלים.
לומדים לתלות את הדימוי העצמי בכסף. מוקסמים מכסף.
מסתנוורים מ״הזדמנויות השקעה״ שקריות ומפסידים סכומים משמעותיים
לומדים להיות יותר מידי קשים עם כסף, ולא מוציאים כסף אפילו על הדברים החשובים והמשמעותיים ביותר.

אנשים עם יחס לא בריא לכסף טועים לשני הכיוונים:
כשצריך לחסוך – הם מוציאים, וכשצריך להוציא – הם נבהלים.

יחס לא בריא לכסף נובע בעיקר מפחד. מסוגים שונים של פחד.
הפחד להיות פחות מאחרים, הפחד להפסיד הזדמנות, הפחד להיות רעב.

בואו נדבר רגע על הפחד.
פחד הוא רגש חשוב מאוד, הוא מאוד עוזר לנו לשרוד במצבי חירום. אבל הוא ממש לא עוזר לנו לשמוח, לשגשג, ולחוות את החיים בשמחה וסקרנות. לפעול מתוך פחד זו דרך די בטוחה לטעות.

אז איך מתגברים על הפחד?

צריך להבין מהם הגורמים לפחד, ולנרטל אותם עד כמה שאפשר.

יש שני דברים גורמים לפחד:
א. איום על הביטחון שלנו
ב. אי ודאות.

אז מה עושים אנשים שיש להם יחס בריא לכסף? קודם כל יוצרים רשת של ביטחון כלכלי (או נולדים עם רשת של ביטחון כלכלי, זה מאוד עוזר…) וככה מנטרלים את תחושת האיוּם.

דבר שני, לומדים את כללי המשחק של הכלכלה, וככה מקטינים את תחושת האי-ודאות.

כשמגיעים לרמה נמוכה של פחד – הרבה יותר קל לעשות החלטות נכונות. יותר קל לנהל סיכונים נכון, להגיב בזריזות להזדמנויות טובות, בלי להיות פזיז או אימפולסיבי. זריז ומחושב.
גם אם מתחילים במצב כלכלי צנוע, החלטות נכונות יכולות להוביל לרווחה כלכלית ואפילו לעושר. לאט אבל בטוח.

גישה בריאה לכסף זה לא משהו שנולדים איתו. זה משהו שקולטים מהבית החל מתקופת הילדות. רובנו גדלנו בבתים עם גישה לא בריאה לכסף. משום מה – ככה זה בארץ. רובנו צריכים לעבור תהליך של תיקון. לפתח גישה בריאה, להשלים ידע חסר, ולהכניס יותר ביטחון כלכלי לחיים שלנו. זה לא כזה קשה.

ברכה והצלחה!
שלכם
אלעד צור
כלכלה מעשית.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

קבלו עוד תכנים

מאמרים אחרונים

קבל עדכונים

לחסוך בהוצאות

להגדיל הכנסות

לקבוע יעדים וחלומות ולבנות תכנית לממש אותם

הטבות וטיפים אליך למייל